Ίδρυση Συλλόγου (1957)

Το 1957 ιδρύεται στην Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών (Σ.Ε.Ο.) με πρώτο και καλύτερο μέλος τον Γιώσο Αποστολίδη. Το 1959 ο Αποστολίδης έρχεται στο Λιτόχωρο και οργανώνει ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τεχνίτες και εργάτες με σκοπό την ανέγερση ορειβατικής καλύβας στο οροπέδιο των Μουσών στον Όλυμπο. Τότε μία φιλική παρέα με επικεφαλής τον Κώστα Γιαννικό γνωρίζεται με τον Αποστολίδη και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναπτύσσει γνήσια και ειλικρινή φιλία. Η φιλική αυτή παρέα βοηθά έκτοτε τον Αποστολίδη μέχρι του κτισίματος του καταφυγίου (1962-1964) του Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης στο οροπέδιο των Μουσών. Τον Μάιο του 1964 ο Αποστολίδης σκοτώνεται σε ανάβαση που επιχειρούσε στο «Λούκι» του Μύτικα και έκτοτε το καταφύγιο παίρνει το όνομά του προς τιμή του. Μετά τον θάνατο του μεγάλου ορειβάτη, η συνεργασία της ομάδας με τον Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης συνεχίζεται καθώς η ομάδα προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο καταφύγιο. Εκείνη την περίοδο συλλαμβάνεται και η ιδέα δημιουργίας ορειβατικού Συλλόγου στο Λιτόχωρο.

Extreme Sports Biking
kostas-giannikos-giosos-apostolidis-vaggelis-kaliakoudas-ston-mytika-1962-800-600

Κώστας Γιαννικός, Γιόσος Αποστολίδης, και Βαγγέλης Καλιακούδας στον Μύτικα το καλοκαίρι του 1962 κατά την ανάπαυλα εργασιών στο καταφύγιο

Αλλαγή Καταστατικού (1968)

Πράγματι, το 1968 εγκρίνεται το καταστατικό του Συλλόγου από το Πρωτοδικείο Κατερίνης και αρχίζει η λειτουργία του με την επωνυμία Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών (Σ.Ε.Ο.) Λιτοχώρου. Τα πρώτα νηπιακά χρόνια ο Σύλλογος λειτουργεί ως ορειβατική ομάδα και φιλοξενείται σε γραφείο του ξενώνα νεότητας, το οποίο παραχωρήθηκε από την Ομοσπονδία Φυσιολατρικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδας- Οργάνωση Ξενώνων Νεότητας Ελλάδας (Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε. – Ο.Ξ.Ν.Ε.) της οποίας και αποτελεί μέλος. Το 1975 ο Σύλλογος αποκτά το πρώτο γραφείο του, στο οποίο στεγάζεται έως σήμερα, πίσω από την κεντρική πλατεία του Λιτοχώρου και εκλέγει το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται από τους:

  1. Γιαννικός Κωνσταντίνος (Πρόεδρος)
  2. Αγγέλης Θωμάς (Γενικός Γραμματέας)
  3. Καναβούρας Λάζαρος (Ταμίας)
  4. Δότσιος Αστέριος (Έφορος εκδρομών)
  5. Τραγανός Αθανάσιος (Σύμβουλος)

Από τους παραπάνω βρίσκονται σήμερα εν ζωή ο Κωνσταντίνος Γιαννικός και ο Αστέριος Δότσιος.

Από το 1975 αρχίζει η δράση του Συλλόγου. Εξοπλίζεται το γραφείο με τα απαραίτητα υλικά, πραγματοποιούνται επίσημες αναβάσεις στα ελληνικά βουνά και τουριστικές εκδρομές ανά τη Ελλάδα και το εξωτερικό. Εγγράφονται νέα μέλη με αποτέλεσμα να φθάσει ο Σύλλογος να αριθμεί περί των 200 μελών. Μέσα από τον Σύλλογο αναδεικνύονται πολλοί ικανοί ορειβάτες. Έκτοτε, ο Σύλλογος με έμπειρα στελέχη του συνοδεύει στις αναβάσεις διάφορες ομάδες (σχολεία, κολλέγια κ.λ.π.) πάντοτε αφιλοκερδώς, εθελοντικά. Προβαίνει στην οδοσήμανση ορειβατικών μονοπατιών και σε λοιπές άλλες εργασίες.

Τέλος, στις 07 Ιανουαρίου 2010 ο Σύλλογος προέβη στην τροποποίηση του καταστατικού και στην αλλαγή της επωνυμίας του σε Φυσιολατρικό Σύλλογο Λιτοχώρου «ΟΛΥΜΠΟΣ» (Φ.Σ.Λ. ΟΛΥΜΠΟΣ), μετά τον πρόσφατο Νόμο περί διαχωρισμού των Ομοσπονδιών (ορειβατικών – εκδρομικών) και την παραμονή του ως μέλους της Ομοσπονδίας Ορειβατικών Φυσιολατρικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδας- Οργάνωσης Ξενώνων Νεότητας Ελλάδας (Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε. – Ο.Ξ.Ν.Ε.).