It’s all about Thrill, High Speeds
and Top Level Risk

Εσωτερικός Κανονισμός Αναβάσεων
Φυσιολατρικού Συλλόγου Λιτοχώρου «ΟΛΥΜΠΟΣ»

Extreme Sports

 1. Στις αναβάσεις συμμετέχουν ενήλικα άτομα για τους οποίους έχει κατατεθεί στον Φυσιολατρικό Σύλλογο Λιτοχώρου “ΟΛΥΜΠΟΣ” υπεύθυνη δήλωση από τον ενήλικα, με την οποία ρητά επιτρέπεται η συμμετοχή τους στις αναβάσεις του Συλλόγου με προσωπική ευθύνη. Επίσης συμμετέχουν και ανήλικα άτομα για τους οποίους έχει κατατεθεί υπεύθυνη δήλωση και από τους δύο γονείς των ανήλικων, με την οποία ρητά επιτρέπεται η συμμετοχή τους στις αναβάσεις του Συλλόγου και συνοδεύονται υποχρεωτικά από έναν γονέα. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η καλή φυσική κατάσταση και η καλή υγεία (να μην πάσχουν από κάποια σοβαρή ασθένεια),παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοσή τους και να θέσουν σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους,όσο και την υπόλοιπη ομάδα. Όλοι συμμετέχουν στις αναβάσεις με δική τους ευθύνη.Στην περίπτωση των ανηλίκων την ευθύνη φέρουν οι γονείς.Υπάρχει χρονοδιάγραμμα της πορείας. Η ώρα επιστροφής είναι προκαθορισμένη αλλά μπορεί να τροποποιηθεί με ευθύνη του Αρχηγού.
 2. Οι αρχάριοι πρέπει να ξεκινούν από τις διαδρομές δυσκολίας 1 και μετά να προχωρούν στα επόμενα στάδια.
 3. Για να πάρει μέρος κάποιος στις αναβάσεις πρέπει να διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό με βασικό εξάρτημα τα ορειβατικά μποτάκια (όχι αθλητικά παπούτσια). Πρέπει να αναφέρεται ο εξοπλισμός που χρειάζεται ο κάθε ορειβάτης και να είναι ανάλογος της δυσκολίας της πορείας.Οι αρχάριοι ενημερώνονται από τον υπεύθυνο του Διοικητικού Συμβουλίου για το είδος του εξοπλισμού που απαιτείται σε κάθε ανάβαση.Σε κάθε σακίδιο πρέπει να υπάρχουν απαραίτητα μικρό φαρμακείο,φακός κεφαλής, αλουμινοκουβέρτα και σφυρίχτρα.Στις χειμερινές αναβάσεις οι συμμετέχοντες όχι μόνο θα πρέπει να διαθέτουν οπωσδήποτε κραμπόν και πιολέ, αλλά και να ξέρουν να τα χρησιμοποιούν.
 4. Ποτέ δεν κινούμαστε εκτός μονοπατιού,σε περίπτωση που είναι απαραίτητο (πχ. σωματική ανάγκη) ενημερώνουμε τον αρχηγό.
 5. Οι αναβάσεις ολοκληρώνονται σύμφωνα πάντα με το πνεύμα των Διεθνών Κανόνων Ορειβασίας.
 6. Οι συμμετέχοντες στις δραστηριότητες του συλλόγου οφείλουν να συμμορφώνονται στους κανονισμούς λειτουργίας των ορειβατικών καταφυγίων.
 7. Την παραμονή της κάθε ανάβασης οφείλουμε να τηρούμε τις ώρες κοινής ησυχίας.
 8. Τα προσωπικά μας απορρίματα τα μεταφέρουμε μακριά από τα βουνά αλλά και συλλέγουμε όσα άφησαν οι άλλοι πίσω τους.
Άρθρο 1. Η Ατομική Ευθύνη

Οι ορειβάτες και οι αναρριχητές ασκούν το άθλημά τους κάτω από συνθήκες όπου υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και η εξωτερική βοήθεια μπορεί να μην είναι διαθέσιμη.Με αυτό κατά νου,ασκούν τη δραστηριότητα τους αυτή με

Δική τους ευθύνη και είναι υπόλογοι για την ασφάλειά τους.Οι ενέργειες των ατόμων δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τους γύρω τους ούτε και το περιβάλλον.

Άρθρο 2. Το Ομαδικό Πνεύμα Τα μέλη μιας ομάδας θα πρέπει να είναι έτοιμα να συμβιβαστούν, ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες όλης της ομάδας.

Κάθε μέλος της ομάδας πρέπει να μεριμνά και να αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφάλεια των υπολοίπων μελών της ομάδας του.

Κανένα μέλος της ομάδας δεν πρέπει να εγκαταλείπεται μόνο του πίσω, εάν αυτό θέτει σε κίνδυνο την καλή κατάσταση της υγείας του.

Τα μέλη που συμμετέχουν στις αναβάσεις του συλλόγου θα πρέπει να φέρονται με ευγένεια και μετριοπάθεια προς τους οικοδεσπότες.

Άρθρο 3. Αναρριχητική και ορειβατική κοινότητα
 1. Οφείλουμε στα άτομα που συναντάμε στα βουνά και στα βράχια τον απαιτούμενο σεβασμό.Ακόμα και σε συνθήκες απομόνωσης και σε καταστάσεις ψυχικής έντασης θα πρέπει να φερόμαστε στους άλλους όπως ακριβώς θα θέλαμε να μας συμπεριφέρονται.
 2. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μη θέσουμε σε κίνδυνο άλλους και τους προειδοποιούμε για τους πιθανούς κινδύνους.Εξασφαλίζουμε ότι δεν γίνονται διακρίσεις εις βάρος κανενός μέλους της ομάδας μας.Οφείλουμε ως επισκέπτες να σεβόμαστε τους κανόνες που ισχύουν στην περιοχή.Δεν εμποδίζουμε και δεν ενοχλούμε τους άλλους περισσότερο απ’ ότι είναι απαραίτητο.Αφήνουμε τις ταχύτερες ομάδες να περάσουν.
 3. Υπεύθυνοι λοιπόν για την επιτυχή και χωρίς προβλήματα ανάβαση είναι όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή και ταυτόχρονα με τη συμμετοχή τους αποδέχονται αυτή την ευθύνη.
 4. Η ελευθερία της πρόσβασης στα βουνά είναι θεμελιώδες δικαίωμά μας και ασκούμε τις δραστηριότητες μας δείχνοντας τον ανάλογο σεβασμό και ευαισθησία προς το περιβάλλον ως θεματοφύλακες για την προστασία της φύσης.Σεβόμαστε τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της άγριας φύσης και ζωής και φροντίζουμε να τηρούνται οι κανονισμοί και από τους συνοδοιπόρους μας.
 5. Για κάθε ανάβαση ορίζεται ένας Aρχηγός,ο οποίος με την σειρά του ορίζει έναν υπαρχηγό.Αν χρειαστεί μπορεί να οριστούν από τον Aρχηγό και περισσότεροι υπαρχηγοί.Οι Αρχηγοί οφείλουν να γνωρίζουν καλά τη διαδρομή,να είναι έμπειροι και ικανοί κι αν είναι δυνατόν να υπάρχει χαρτογράφηση της διαδρομής και ο βαθμός επικινδυνότητας (αν υπάρχει).
 6. Στην ίδια ανάβαση μπορούν να συνυπάρξουν διαφορετικές βαθμίδες δυσκολίας,δηλαδή ξεχωριστές ορειβατικές ομάδες,οι οποίες δεν μπορεί να είναι παραπάνω από τρεις.Η κάθε βαθμίδα δυσκολίας έχει τον δικό της αρχηγό και γενικά λειτουργεί ως μία εντελώς ξεχωριστή ανάβαση.Για να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή ομάδα,πρέπει για λόγους ασφαλείας να δηλωθούν και να εγκριθούν πριν από την εκκίνηση από τον αρχηγό τουλάχιστον έξι συμμετοχές.
 7. Με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου συμπληρώνεται η αρχική λίστα των συμμετεχόντων στην ανάβαση.Την ώρα της συγκέντρωσης στα γραφεία του συλλόγου και ανάβασης στα αυτοκίνητα ή στο λεωφορείο,ο Αρχηγός μπορεί να την τροποποιήσει αν κατά την κρίση του κάποιοι δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης ανάβασης.Γίνεται αυστηρός έλεγχος του απαραίτητου εξοπλισμού και μόνον όσοι τον διαθέτουν μπορούν να πάρουν μέρος στην ανάβαση.Η απόφαση του Αρχηγού δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.
 8. Όποιος έχει πληρώσει το αντίτιμο της συμμετοχής και αποκλείστηκε από την ανάβαση γιατί κρίθηκε ακατάλληλος ή γιατί δεν έφερε τον απαραίτητο εξοπλισμό δικαιούται να αιτηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου την επιστροφή των χρημάτων του.
 9. Κατά τη διάρκεια της ανάβασης όλοι οι συμμετέχοντες υποχρεούνται να είναι συνεργάσιμοι και η συμπεριφορά τους να είναι πολιτισμένη και συντροφική και να συμβάλλουν στην ενότητα της ομάδας.Σε περίπτωση διαφωνιών ο αρχηγός έχει το δικαίωμα να ματαιώσει την ανάβαση και άπαντες οι συμμετέχοντες πρέπει να συμμορφωθούν με την απόφασή του.
 10. Εάν ο αρχηγός κρίνει πως κάποιοι παράγοντες,π.χ. οι καιρικές συνθήκες,δεν συντελούν στην ομαλή και ασφαλή ολοκλήρωση της ανάβασης, μπορεί να ακυρώσει ολόκληρη την ανάβαση ή το υπόλοιπο της ανάβασης.Η απόφασή του γίνεται άμεσα δεκτή από όλους και δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.
 11. Καθιερώνεται η χρήση του Φύλλου Ανάβασης (Υπόδειγμα σελίδα 6,7) όπου περιγράφεται ο αριθμός της ανάβασης και η ημερομηνία,ο αρχηγός,η ώρα αναχώρησης από τα γραφεία του συλλόγου και μή,ο προορισμός (περιγραφή της διαδρομής),η συνολική διάρκεια της διαδρομής,η πιθανή ώρα επιστροφής και ο βαθμός δυσκολίας,τα οποία συμπληρώνει ο αρχηγός της ανάβασης, όπως επίσης τα θετικά και αρνητικά στοιχεία της ανάβασης.Σε περίπτωση που στην ίδια ανάβαση υπάρχουν διαφορετικής δυσκολίας διαβαθμίσεις (1,2,3 κ.λ.π) και διαφορετικοί αρχηγοί,ο κάθε αρχηγός συμπληρώνει το δικό του Φύλλο Ανάβασης και ξεχωριστό κατάλογο συμμετεχόντων.
 12. Ο αρχηγός μέσα στην εβδομάδα μετά από την ανάβαση παραδίδει συμπληρωμένο το Φύλλο Ανάβασης στα γραφεία του Συλλόγου μαζί με τον κατάλογο συμμετεχόντων.Τα Φύλλα Αναβάσεων αριθμούνται και αρχειοθετούνται στον Φάκελο Αναβάσεων στο αρχείο του Συλλόγου.
 13. Ο πρόεδρος του Συλλόγου και ο Έφορος Ορειβασίας ενημερώνονται για το περιεχόμενο του Φύλλου Ανάβασης και αν κρίνουν πως κατά την ανάβαση υπήρξαν σοβαρά προβλήματα καλούν το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου σε έκτακτη συνεδρίαση.Αν κρίνουν πως δεν απαιτείται έκτακτη συνεδρίαση, όλα τα Φύλλα Αναβάσεων του μήνα ελέγχονται στην τακτική μηνιαία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
 14. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ελέγχει πάντοτε την ορθότητα των αναγραφόμενων στο Φύλλο Ανάβασης.Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως υπήρξαν τυχόν προβλήματα που δεν καταγράφτηκαν,καλείται ο αρχηγός για συμπλήρωση.
 15. Εάν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τα οποία καταγράφονται στο Φύλλο Ανάβασης,αναζητούνται οι αίτιοι και με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Συλλόγου,με βάση το άρθρο 27 Καταστατικού του Συλλόγου .
 16. Το πρόγραμμα του συλλόγου εκδίδεται μηνιαίως στο τέλος του κάθε μήνα, δύναται όμως να εκδοθεί είτε τριμηνιαίως,είτε εξαμηνιαίως μετά από πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Έφορου Ορειβασίας και εκδρομών ή από άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και έγκριση από αυτό.
Βαθμοί δυσκολίας αναβάσεων
 1. Εύκολες πεζοπορικές διαδρομές με μέγιστη διάρκεια 3 ώρες στις οποίες μπορούν να πάρουν μέρος και αρχάριοι.
 2. Αναβάσεις 3 έως 4 ωρών σε χαμηλά βουνά με ή χωρίς χιόνι.Μπορούν να πάρουν μέρος και αρχάριοι με καλή φυσική κατάσταση και τον απαραίτητο εξοπλισμό.
 3. Αναβάσεις μονοήμερες σε ψηλές κορυφές βουνών ή διασχίσεις έως και 7 ωρών με ή χωρίς χιόνι στις οποίες δεν μπορούν να πάρουν μέρος αρχάριοι και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.
 4. Αναβάσεις μονοήμερες σε ψηλές κορυφές βουνών ή διασχίσεις έως και 10 ωρών με ή χωρίς χιόνι,στις οποίες δεν μπορούν να πάρουν μέρος αρχάριοι και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.
 5. Αναβάσεις,Διασχίσεις μονοήμερες ή διήμερες καλοκαιρινές σε ψηλές κορυφές βουνών με διάρκεια πέραν των δέκα ωρών με ή χωρίς σκαρφάλωμα σε μικρά λούκια,καθώς επίσης και ορειβατικές χειμερινές αναβάσεις μεγάλης διάρκειας με απαραίτητη χρήση πιολέ και κραμπόν.

Σημείωση: Ο Σύλλογος είναι Νομικό Πρόσωπο μή Κερδοσκοπικού Δικαίου,δηλαδή δεν είναι κερδοσκοπικός,δεν επιδοτείται από πουθενά και τα μέλη του που θα σας συνοδεύσουν στο βουνό είναι εθελοντές.Είναι πεζοπόροι,ορειβάτες που κάνουν ό,τι κάνουν αφιλοκερδώς.Έχουν επιλεγεί ανάλογα με τις γνώσεις και την εμπειρία τους στο βουνό και της διαδρομής που θα ηγηθούν συνοδεύοντας την ομάδα.Καλό είναι να σεβόμαστε τις οδηγίες-παραινέσεις τους με απώτερο σκοπό και στόχο να μην δημιουργούνται προβλήματα ούτε σε εσάς ούτε στην ομάδα.

Δηλώσεις συμμετοχής

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται κάθε μέρα από Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ στα γραφεία του Συλλόγου ή και τηλεφωνικά στα τηλέφωνα του-της αρχηγού, αρχηγών της ανάβασης.

Ο παρόν Εσωτερικός Κανονισμός Αναβάσεων εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φυσιολατρικού Συλλόγου Λιτοχώρου «ΟΛΥΜΠΟΣ» την 31 Δεκεμβρίου 2020 και επικυρώθηκε από την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του συλλόγου,την 27 Ιουνίου 2021.

Για τον Φυσιολατρικό Σύλλογο Λιτοχώρου «ΟΛΥΜΠΟΣ»

Ο Πρόεδρος – Καρανικόλας Αναστάσιος
Ο Αντιπρόεδρος – Χριστοφόρου Γεώργιος
Η Γενική Γραμματέας – Γκεβεζούδη Βενετία
Ο Ταμίας – Παυλίδης Γεώργιος
Ο Έφορος Ορειβασίας και Εκδρομών – Καρατέγος Δημήτριος

feel the excitement

Why choose
extreme sports

Dolor sit amet consectetur adipiscing elits eiusmod tempor muta labore aliqua. Quis ipsum suspendise ultrices gravida risus comod viverra sed ipsum maecenas.

 • Unde omnis iste natus error sit voluptatem

 • Eaque ipsa quae illo inventore veritatis quasi

 • Accusantium dolore que laudantius

Helping increase mental focus

Dolor sit amet magna

Get different body muscles work

Dolor sit amet magna

Burn upto 500 Calories per hour

Dolor sit amet magna

Overcome fear and manage skills

Dolor sit amet magna

feel the excitement

Meet Club Team

Mark Thomas
Mark Thomas
CEO Founder
Simon Jolta
Simon Jolta
Senior Trainer
Bill Kennedy
Bill Kennedy
Senior Trainer
Tina Luyben
Tina Luyben
Senior Trainer