Τα 50 χρόνια ζωής του (1968-2018) γιόρτασε στις αρχές Δεκεμβρίου 2018 ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Λιτοχώρου «ΟΛΥΜΠΟΣ» (πρώην Σ.Ε.Ο. Λιτοχώρου) στην κατάμεστη αίθουσα του A΄ δημοτικού σχολείου στο Λιτόχωρο.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο για την ίδρυση και ιστορία του συλλόγου όπως εξιστορήθηκε από το ιδρυτικό μέλος, Κώστα Γιαννικό. Το αποκορύφωμα της νοσταλγικής αυτής βραδιάς υπήρξε η τιμητική βράβευση 12 εκ των ιστορικότερων μελών του συλλόγου. Στα τιμώμενα πρόσωπα, ο σύλλογος εκφράζει τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του καθώς στάθηκαν αρωγοί και στυλοβάτες αυτά τα 50 χρόνια.

Στην εκδήλωση παρευρέθη σχεδόν σύσσωμο το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Φυσιολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδας (Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε.). Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Κώστας Δημόπουλος και το αριστίδην μέλος της Ομοσπονδίας μας, Γιώργος Πρίντεζης.

Το παρών έδωσε ο ορειβατικός κόσμος της Πιερίας και της ευρύτερης περιοχής εκφράζοντας τον σεβασμό και την αλληλεγγύη που διέπει τους συλλόγους μας, οι οποίοι ανέκαθεν πρέσβευαν τον εθελοντισμό, την συνεργασία και την αγάπη προς το βουνό και τον συνορειβάτη. Συγκεκριμένα ευχαριστούμε τον Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης, τον Ε.Ο.Σ. Λιτοχώρου, τον Ε.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης, τον Φυσιολατρικό Πολιτιστικό Εκδρομικό Όμιλο «Νέα Ζωή» Βόλου, τον Ε.Ο.Σ. Κατερίνης, τον Σ.Ε.Ο. Κατερίνης, τον Ε.Ο.Σ. Πέτρας, τον Ε.Ο.Σ. Βροντούς, τον Σ.Ε.Ο. Λεπτοκαρυάς και τον Ο.Σ. Αιγινίου.

Ευχαριστούμε το Δ.Σ. της Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε. και τον πρόεδρο, Βασίλη Κατσαντώνη, για την τιμητική πλακέτα που απένειμε στον σύλλογό μας. Ένα βιβλίο και ένα λάβαρο για τα 80 χρόνια της Ένωσης Ορειβατών Φυσιολατρών (Ε.Ο.Φ.) μας παρέδωσε ο Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας κος Παγουλάτος Δημήτριος.

Την συγκινητική αυτή βραδιά ολοκλήρωσε ο Αντιπρόεδρος του  Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης και Οδηγός Βουνού, Πάρις Σκουτέλης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης των συλλόγων και επιδοκιμάζοντας τον σύλλογό μας για την συνολική του συνεισφορά στην ανάδειξη  της Φυσιολατρίας, της Ορειβασίας και του Εκδρομισμού.

 

Λίγα λόγια για την ιστορία του Συλλόγου

 Ο Σ.Ε.Ο. Λιτοχώρου ιδρύθηκε το 1968 από μια φιλική παρέα με επικεφαλής τον Κώστα Γιαννικό. Ήταν η ίδια παρέα που είχε αποτελέσει την ομάδα εργασίας του αείμνηστου Γιώσου Αποστολίδη κατά την ανέγερση του ορειβατικού καταφυγίου στο Οροπέδιο των Μουσών στον Όλυμπο.

Τα πρώτα νηπιακά χρόνια ο Σύλλογος λειτουργεί ως ορειβατική ομάδα υπό τον Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης. Από το 1975 αποκτά το πρώτο Δ.Σ. και έκτοτε αρχίζει  ουσιαστικά η αυτόνομη δράση του Συλλόγου με επίσημες αναβάσεις στα ελληνικά βουνά και τουριστικές εκδρομές ανά τη Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι και σήμερα, ο Σύλλογος με έμπειρα στελέχη του, συνοδεύει στις αναβάσεις διάφορες ομάδες (σχολεία, κολλέγια κλπ) πάντοτε αφιλοκερδώς και εθελοντικά. Προβαίνει στην σήμανση ορειβατικών μονοπατιών και σε λοιπές άλλες εργασίες ορειβατικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Στις 07 Ιανουαρίου 2010 ο Σύλλογος προέβη στην τροποποίηση του καταστατικού και στην αλλαγή της επωνυμίας του σε Φυσιολατρικό Σύλλογο Λιτοχώρου «ΟΛΥΜΠΟΣ» (Φ.Σ.Λ. ΟΛΥΜΠΟΣ). Με διαφορετική επωνυμία αλλά την ίδια ζέση, τα μέλη του συνεχίζουν να μεταλαμπαδεύουν την αγάπη και τον σεβασμό προς το βουνό, τη φύση και τον συνάνθρωπο.

Για τον Φυσιολατρικό Σύλλογο Λιτοχώρου “ΟΛΥΜΠΟΣ”

 Το Δ.Σ.